Hoe krijg je jezelf weer opgepept, als je je totaal niet creatief voelt?

Minder stimulans

Waarschijnlijk heb je ook kunnen genieten van het prachtige winterweer van de afgelopen tijd. Tegelijk biedt de Coronawinter minder afleiding dan andere jaren. Je komt minder je huis uit. Er is minder te doen. Je krijgt minder stimulans. Het leven is eentoniger. Onze wereld is kleiner en we zijn meer op onszelf aangewezen, ook als leiders.
Vandaar ook de herkenning bij de vraag: hoe krijg je jezelf weer opgepept? We hebben in onszelf kleine manieren nodig voor het vinden van stimulans.

Kleine wonderen

Waar haal ik de creativiteit vandaan? Simon wijst bij die vraag op de kleine wonderen van de schepping.
We kunnen misschien de uitdaging aangaan om deze week eens een keer vroeg op te staan en naar buiten te gaan om te luisteren naar het zingen van de vogels. Hoor hoe de wereld elke nieuwe dag weer ontvangt. Het herinnert ons eraan dat de creativiteit niet stopt. De wereld heeft creativiteit in zich. De wereld vernieuwt zichzelf elke dag opnieuw. We zien bloemen in de knop opkomen in de grond.

Meegaan in het ritme

Kunnen we mee terug gaan in dit ritme en deze tijd zien als de winter voor onze eigen ziel? Dat we loslaten, ons terugtrekken, verlies omarmen, afsterven. We erkennen dat we ons hulpeloos voelen, verloren, machteloos. Voor wie wil: we kunnen God uitnodigen aanwezig te zijn in die dood, in het verlies.
De wereld waarin we leven is allereerst een geschenk aan ons. De creativiteit komt steeds opnieuw weer tot leven. De dood is niet het einde. Wat komt er tot leven als we daar aandacht aan geven? Laten we opmerken hoe de aarde weer tot leven komt elke dag en laten we wachten en opmerken hoe de creativiteit weer tot leven komt in onszelf.

Verlies en nieuwe creativiteit

De dag na de webinar spraken we met een groep leiders door over de vraag: Hoe ga jij om met verlies in deze tijd? De vraag bleek raak te zijn. Een gesprek ontspon zich over ervaringen van het overschreeuwen van verlies, het uitzitten van de tijd totdat alles weer ‘normaal’ is, jezelf terugtrekken, in plaats van het samen met anderen aangaan van de gevoelens van verlies.

  • Wat merk jij bij jezelf van de ‘winter van de ziel’?
  • Wat is voor jou een manier om mee te gaan in het ritme van verlies en nieuwe creativiteit?
  • Met wie wil je dit delen?

Materialen

Ook als leider kun je geïsoleerd raken in deze Coronatijd, terwijl er veel van je wordt gevraagd. We merken dat er behoefte is bij leiders aan een plek om gezien en gehoord te worden. Onze uitnodiging aan jou is: op welke manier kun jij een plek aanbieden aan leiders in je organisatie om gehoord en gezien te worden? Voel je vrij de materialen van de webinar te gebruiken om in gesprek te raken. De opname van de webinar en de hoofdpunten van de presentatie van Simon zijn aan te vragen op de pagina Webinar.

Reflecties

Je ervaringen en reflecties zijn van harte welkom. Stuur ze ons via ln.redaeldednefednuobfsctd@ofni als je er voor open staat dat we dit online meenemen in het verdergaande gesprek (graag met naam en functie).

‘Tijdens de webinar (en al gedurende de hele coronatijd) werd ik getroffen door de voorbeelden van creativiteit die sommigen noemden. Collega’s buitelen soms bijna over elkaar heen in het aanboren en aanbieden van nieuwe of vernieuwende vormen om mensen te bereiken en te betrekken. Ik merkte zelf dat ik juist eerder stil viel. Er borrelt maar weinig nieuws in mij op in deze tijd. Door mijn vraag maar gewoon te stellen tijdens de webinar doorbrak ik voor mezelf een soort ban; en vervolgens bleek dat Simon er heel serieus en inspirerend op in ging. De herkenning en erkenning bleken ruimte te geven om met meer compassie naar mezelf te kijken.’

Marian van Giezen, predikant Wilhelminakerk Utrecht

‘Simon Walker liet op een heldere en praktische manier zien wat de betekenis van Undefended Leadership is. Het is mooi om tijdens het webinar te spiegelen, zowel aan wat je aangereikt krijgt als aan de ervaringen die anderen inbrengen. Een positie als leider is soms best wel eenzaam en daarom is het mooi om zo verbinding te ervaren.’

Janneke Huisman, pionier bij Leger des Heils

Tip: Janneke organiseert online retraites om nieuwe energie op te doen, jezelf weer op te laden en voor jezelf te zorgen. Van harte aanbevolen om een keer deel te nemen via https://jannekeonderweg.nl/welkom-op-een-online-schrijf-retraite/