Sinds oktober 2015 hebben wij meer dan
Groepsleertracks verzorgd
Leiders uit diverse sectoren begeleid tijdens een leertrack
Workshops gegeven met 400+ deelnemers
Onderwijsprogramma’s verzorgd met 95 studenten
Over ons
Met het Instituut voor Undefended Leadership bieden wij leiders een gastvrije ruimte voor het vergroten van hun vrijheid en bewegelijkheid.
Wij zijn opleider voor leiders in diverse sectoren van de samenleving.
Wij putten uit bronnen voor zingeving vanuit christelijke inspiratie.
Wij richten ons op transformatie van leiders,
met het oog op bloei van mens, organisatie en samenleving.
Wij geloven dat het soort leiderschap in de komende twintig jaar bepalend zal zijn voor de toestand van de wereld in de komende honderd jaar. De uitdaging waar wij als wereld voor staan, vraagt om undefended leiders. Dit is wat ons motiveert: met hart en ziel bijdragen aan vrije leiders in de samenleving.
Oeds Blok en Liesbeth van Tongeren
Gecertificeerde begeleiders The Undefended Leader onder licentie en supervisie van Simon Walker en Martin Howe, Mind.World Ltd in Engeland.

Werken naast Oeds en Liesbeth is een grote vreugde. Hun enthousiasme voor persoonlijke ontwikkeling in het leven van hun deelnemers is aanstekelijk. Ze slagen erin een diep begrip van leiderschap te combineren met een doordachte presentatie die duidelijk en onmiddellijk toepasbaar is. Hun leertracks zijn leuk en boeiend en tegelijk zijn er momenten van diepe reflectie en levensveranderend inzicht. Ik ben er trots op het Instituut voor Undefended Leaderschip aan te bevelen.
Oeds Blok
Oeds Blok (1970), opgeleid als theoloog, gediplomeerd coach, ervaring als leider, pionier en docent
In mijn tijd op de basisschool richten we met klasgenoten de GGD visclub op (naar de Grote Groene Draken van Pietje Bell). Voor een dubbeltje per week ben je lid. We spelen met de visclub veel… in het bos. We organiseren voor de klas een viswedstrijd… waar niemand iets vangt. Het plezier zit in het samen optrekken. Iets ondernemen! Daar word ik nog steeds blij van. Met mijn vrouw erop uit met ons camperbusje. Met kinderen en volwassenen genieten van spelletjes en ontmoeting in de Buurtkerk Soesterkwartier. Met een vriend wildkamperen. Met Liesbeth het Instituut voor Undefended Leadership opzetten.
Ik ben een optimistisch mens. Ik zie altijd kansen en mogelijkheden. Dat gaat vanzelf. Ik ben betrokken en zoek de interactie. Voorbij de buitenkant. Dat voelt soms als een risico en vraagt moed! In mijn levensgeschiedenis ben ik gaan beseffen dat de ideale situatie er vaak niet is en ook niet zal komen. Het leven durven leven zoals het komt en mijn eigen gezicht durven laten zien, geeft mij nieuwe vrijheid. Dat gun ik anderen ook.
Het gedachtegoed The Undefended Leader van Simon Walker speelt vanaf 2013 een belangrijke rol in dit proces. Al lezend in het boek The Undefended Leader merk ik: ‘Dit boek gaat over mij.’ De hoofdstukken over je vorming als persoon en de invloed die dit heeft op hoe je leiding geeft, helpen mij enorm om in het plaatje van een landschap te zien hoe mijn interactie met anderen werkt. Ik krijg helderheid over hoe angst voor mij hierin vaak onbewust een rol speelt. Door die helderheid ontstaat er ruimte om nieuwe keuzes te maken. Ik kan nu meer onbevangen zijn in diverse situaties, met kracht en kwetsbaarheid. Wat ik bij mijzelf en bij anderen zie gebeuren vat ik graag samen in het motto Kracht + Kwetsbaarheid = Vrijheid.
Ik ben vanaf 1998 met plezier voorganger van een kerk, de Baptistengemeente Amersfoort. Ik leer veel in het werken met mensen en het leiding geven, midden in een groeiende gemeenschap. In 2012 maak ik de ‘sprong’ om in mijn vrije tijd met buurtgenoten samen te gaan experimenteren met de Buurtkerk Soesterkwartier, in de wijk waar wij al lang wonen, praktisch en dichtbij de leefwereld van mensen.
Om vanuit verlangen deze stap in het onbekende te zetten brengt mij veel. Mijn leercurve schiet omhoog. Ik ga meer ruimte maken voor mijn geschiedenis en besluit meer thuis te willen zijn bij mijn gezin. In de post HBO opleiding tot ‘professioneel coach’ krijg ik meer zicht op mijzelf en leer ik te vertrouwen op de kracht van de ander. Vanuit mijn eigen reis en het begeleiden van leiders groeit mijn visie op leiderschap en vernieuwing.
Ik coach kerkelijk pioniers in dienst van de Unie van Baptistengemeenten en het netwerk Urban Expression. Daarnaast werk ik in mijn eigen onderneming Oeds Blok Coaching Leiderschap Innovatie. Ik geef college in vakken rondom vernieuwing en leiderschap. Op woensdag ben ik vrij. Dan ga ik lekker hardlopen in het bos, stofzuigen en heb ik tijd voor het ontmoeten van mensen in de wijk. De variatie in bezigheden bevalt me goed.
Ik ben getrouwd met Natasja en we hebben drie kinderen: Joy (1998), Sam (1999) en Diede (2002).
Liesbeth van Tongeren
Liesbeth van Tongeren (1971), leiderschapscoach en -trainer, communicatie- en teamtrainer en organisatieadviseur in de non-profit.
Ik geniet van een leven lang leren en ben begonnen met Personeel & Arbeid, een aantal jaren later heb ik Opleidingskunde gevolgd en in 2021 heb ik de Master of Management behaald.
Vele jaren sta ik in een en dezelfde versnelling: die van gáán. Dat levert lange tijd geen enkel probleem op. In het bezit van veel energie, gedrevenheid en plezier in de dingen die ik doe, krijg ik altijd veel gedaan. Totdat ik meer ga stilstaan bij processen en het meenemen van mensen in veranderingen. Ik realiseer me dat processen om tijd vragen en geen mens hetzelfde is als ik. Ik moet erg zoeken naar de lagere versnelling, het bieden van ruimte aan anderen, het stellen van trage vragen en het aanpassen van mijn tempo op anderen. Een ander voor laten gaan helpt daarin heel goed.
Als undefended leider leer je bewegelijk te zijn, een houding aan te nemen die bij de gegeven situatie past. Het is als het ware een versnellingsbak met acht versnellingen waar je tussen leert te schakelen. Eentje voor het optrekken en op gang komen, de tweede om af te remmen voor de bocht en weer één om rond de 100 km/uur te cruisen op de snelweg. In termen van Undefended Leadership gaat het dan over houdingen zoals tempobepalend, bevelvoerend en aansluiting zoekend. Naast wat het jezelf allemaal leert, maakt het je vooral bewust van wat je eigen houding met de ander doet. Ik kan niet anders zeggen dan dat The Undefended Leader mij al veel heeft geleerd, en mij steeds weer nieuwe dingen doet leren. Ik ben erg enthousiast over het gedachtegoed zelf en de praktische handvatten die het geeft om het in de praktijk ten uitvoer te brengen.
Sinds 2009 ben ik als zelfstandig ondernemer werkzaam met mijn eigen adviesbureau ZO! ontwikkeling van mens en organisatie. Ik werk voor diverse organisaties in verschillende sectoren.
Over onderwerpen als leiderschap, communicatie, moestuineren, tennis, geloof, geldzaken, organisaties en medewerkers raak ik niet uitgepraat.
Ik ben getrouwd met Sjoerd. We wonen met veel plezier in Amersfoort. We tennissen samen en houden van koken en het ontmoeten van mensen.
Ontstaan
Oeds en Liesbeth komen het gedachtegoed van Undefended Leadership in 2013 tegen op een conferentie in Engeland. Beiden gaan we het boek The Undefended Leader lezen. Tijdens het lezen beseffen we: ‘Hier geloven we in.’ We zijn enthousiast om meer te leren over Undefended Leadership. We werkten al eerder samen en het verlangen groeit om deze originele benadering van leiderschap in Nederland beschikbaar te maken.
We zoeken contact met Simon Walker en hij stuurt bericht terug! Simon brengt ons in contact met Martin Howe, ervaren Undefended Leadership begeleider. In 2015 ondergaan we samen met een pilotgroep de leertrack The Undefended Leader onder leiding van Martin. Daarna volgen we een traject van supervisie en certificering om zelf toegerust te worden om leiders te begeleiden in Undefended Leadership.
Vanaf 2016 maken we het materiaal ons eigen in het begeleiden van groepen. In korte tijd bereiken we zo’n 200 leiders in diverse vormen van begeleiding in groepen. We ontdekken dat leertracks van een half jaar de ruimte geven om als leider werkelijk een proces van beweging en verandering in gang te zetten. In een groep en in persoonlijke begeleiding zien we dat mensen stappen zetten op wat wij noemen de ‘long walk to freedom‘. Een lange weg, die moed en geduld vraagt om lastige obstakels onder ogen te zien. Tegelijk is elke millimeter in deze reis een weg van vrijheid, een beweging die niet meer te stoppen is. Zoals een deelnemer zei: ‘De vrijheid lonkt.’
Deze vrijheid van leiders, met hun kracht en kwetsbaarheid en de bloei van henzelf en van de mensen met wie zij werken en leven, is wat ons raakt en motiveert. Met plezier en toewijding willen wij hieraan met het Instituut voor Undefended Leadership een bijdrage leveren, midden in een veranderende samenleving met grote uitdagingen en complexe thema’s, in diverse sectoren van de samenleving.
Wij bedanken Simon en Martin voor hun voorbeeld van ruimhartigheid, voor de vonk van hun aanmoediging, voor hun wijsheid en de openheid in hun supervisie en feedback.
Logo en stijl
In het logo en de stijl van het instituut verbeelden wij iets van het gedachtegoed van The Undefended Leader.
Wat zie jij in ons logo?
Inspiratiebronnen zijn de afbeelding ‘Etude d’arbres’ van Leonardo da Vinci, gevonden ergens op een rommelmarkt, en een foto die Anja Kamphuis maakt van een boom die nog overeind stond in het gebied rondom de vulkaan Cotopaxi in Ecuador.
We zijn blij met een creatief team. We bedanken Anja Kamphuis, illustrator en ontwerper, Gerben Bloemendal van Oogopslag Websites, Rob Proost van DTProost, Gijs ter Beek van Transgalactic Enterprises vormgeving en Joyce Haaijer van The Lens of Joy fotografie voor de inspirerende samenwerking!

‘Leiderschap is de activiteit – welke activiteit dan ook – die anderen dieper leidt naar het volle menszijn: wat hen in staat stelt om het leven dat zij, als een uniek persoon binnen de geschapen mensheid, hebben ontvangen te aanvaarden en daarvoor verantwoordelijkheid te nemen.’