Verdiep je in het gedachtegoed van undefended leadership door het lezen van beschouwende artikelen en publicaties in vakbladen en krant.
Leidinggeven in vrijheid
Leidinggeven in de zorg is dynamisch en complex, maar bovenal een prachtvak! Door alle ontwikkelingen heen mag je de zorg een stap verder brengen en van waarde zijn voor vele mensen, of ze nu zorg krijgen of zorg geven. Hoe beweeg jij je als leider in deze fantastische maar vaak ook ingewikkelde en snel veranderende sector van de samenleving?
In het gedachtegoed van The Undefended Leader maak je kennis met vrijheid en bewegelijkheid in leiderschap. Een undefended leider kent zichzelf en zijn verhaal, voelt zich vrij in het maken van keuzes waarin hij trouw is aan ‘zijn bron’ en weet wat nodig is op welk moment zónder de noodzaak zichzelf te verdedigen.
Bron: Zin in Zorg, juni 2023
Zachte krachten onttronen kwade machten
‘Een leider die vrij is, zal geen misbruik maken van zijn of haar macht’, stelt Oeds Blok. Als predikant, pionier en coach heeft hij jarenlange ervaring met leiderschapsdynamiek. Toch beseft hij sinds hij in aanraking kwam met de theorie van Undefended Leadership pas hoe fundamenteel vrijheid is voor goed leiderschap. Maar gegrond zijn in vrijheid is een lange weg, heeft hij zelf ervaren. Het is een weg waarin kwetsbaarheid en kracht worden samengevoegd – iets waar Jezus ons, met zijn komst op aarde, in is voorgegaan.
Bron: OnderWeg, december 2021
Download de PDF hier of lees het artikel op OnderWeg Online
‘Niks te verliezen’
Als we niet bang zijn voor onze positie, kunnen we politiek bedrijven with nothing to lose. Minder voorzichtig en meer geleid door onze intrinsieke motivatie om recht te doen. Politici beginnen vaak met een gepassioneerd verlangen om een bepaalde doelgroep te helpen, maar worden gaandeweg onderdeel van het systeem.
Bron: Groen, studie- en opinieblad van de ChristenUnie, maart 2020
Herbronnen om te kunnen dienen
Veel leiders geven een verkeerd beeld van leiderschap. In leiderschap gaat het niet om stoer gedrag, een groot ego, de baas zijn, alles weten, sterk en onaantastbaar zijn. Grote leiders kennen zichzelf, durven hun fouten te erkennen, hun zwakten onder ogen te zien, zich kwetsbaar op te stellen.
Bron: DRS Magazine, februari 2020
Leiding geven kan niet zonder zelfkennis
Ze vliegen je om de oren, de leiderschapscursussen. Voor directeuren en leidinggevenden, en voor mensen die wat minder hoog op de maatschappelijke ladder staan. Maar een ‘undefended leader’, wat is dat eigenlijk? Het is geen nieuw trucje of een techniek, maar een andere manier van leven, zegt Oeds Blok.
Bron: CW Opinie, juni 2019
Lees het volledige artikel in CW Opinie
Simon Walker: ‘Angst is een gegeven, een kwetsbare leider onderkent dat’
Iedere leider heeft macht en daarmee invloed op anderen, op hun gedrag en handelingen. Het karakter van de leider is daarbij van grote invloed. De kernvraag is of hij vrij genoeg is om goed met macht om te gaan, om anderen te leiden in plaats van zijn eigen ego te bevestigen.
Bron: Nederlands Dagblad, 19 juni 2019
The Undefended Leader – Kracht van de kwetsbare leider
‘Leiderschap is voor mij altijd een spannend thema geweest. Vaak dacht ik daarin te falen, omdat ik mij vergeleek met het beeld van de ideale leider. Dat ik mijzelf op die manier erg tekort deed, leerde ik in de training The Undefended Leader.’
Bron: Woord & Dienst, maart 2017
Ontvang het gratis e-book ‘Wat is Undefended Leadership?’
Wat is undefended leiding geven en wat heb je eraan? Lees het in het gratis e-book en ontdek of het ook bij jou past.