Falen is een feest

Door Liesbeth van Tongeren

In het moment zijn we niet blij om te falen. Je ziet dat terug in het heetst van de strijd tijdens sportwedstrijden. De tennisser Marat Safin sloeg in zijn carrière maar liefst 1.050 rackets kapot.

Een feest van herkenning
We falen allemaal: fietsen leerden we door vallen en opstaan; een onvoldoende voor wiskunde; zakken voor je rijbewijs; een black-out tijdens een optreden. Falen geeft een rotgevoel, maar het is niet het einde van de wereld. Welke momenten van falen ken jij? En professioneel ken je vast ook faal-verhalen. Verandertrajecten die floppen, budgetten die worden overschreden en teams die uit elkaar vallen. Als we verder uitzoomen dan zien we dat we als maatschappij ook in gebreke blijven en op het wereldtoneel lukt het niet de vrede te bewaren.

De betekenis van falen
Wat betekent het ervaren van mislukking voor de verschillende ego’s in het landschap van Undefended Leadership? Voor het vormend ego gaat het erom de realiteit te erkennen dat de dingen niet maakbaar zijn, terwijl je vindt dat je het zo gek nog niet doet. Voor het definiërend ego ligt er de uitdaging om te erkennen wat er is. Dat het goed is zoals het is. De wereld vergaat niet als er eens iets mis gaat.  Het aanpassend ego mag de uitdaging aangaan om het goede van zichzelf te zien en de angst erkennen door anderen wél toe te laten op je achtergrond. Het geeft onderlinge verbinding, juist dankzij de bloopers. Het verdedigend ego mag serieus nemen dat je beschadigd bent. Barmhartig en genadig zijn met jezelf. Maak jezelf niet kapot. Ga vriendschap aan met één ander.

De vrijheid om te falen
Het geheim van een undefended leider is de vrijheid om te falen door het vinden van de bron van erkenning. De undefended leider ontwikkelt een andere kijk op fouten begaan. Het maakt de leider mild en bewogen, het vormt het karakter en ontwikkelt moreel gezag.

Falen is een feest als we ons bewust zijn dat er geen ontkomen aan is en we falen zien als mogelijkheid om te groeien en ontwikkelen.

  • Wat betekent falen voor jou?
  • Hoe kun je met meer ontspanning omgaan met het falen in jouw leven?