Hoe stap je de dag in met vrijheid?

Hoe stap je de dag in met vrijheid?

Met dit blog willen wij, Oeds Blok en Liesbeth van Tongeren, het doorgaande proces van ons als ‘Undefended Leaders’ blijven voeden, ervaringen delen en elkaar inspireren. Reacties, feedback en bijdragen zijn welkom!

Hoe stap je de dag in met vrijheid?

Blog The Undefended Leader – door Oeds Blok
Het is een gewone ochtend. Ik fiets naar het station. Een nieuwe werkdag ligt voor me. Ik heb een aantal dingen in mijn hoofd die moeten gebeuren. Opeens komt een citaat van Simon Walker uitThe Undefended Leader in me op. ‘De nieuwe dag ontvangen als een geschenk is het begin van vrijheid.’ De nieuwe dag ontvangen als een geschenk… Ik adem diep in. Ik zie nu dat de zon schijnt. Ik hoef er niet boven op te zitten om te slagen vandaag. Ik laat de dag komen als een geschenk. Het voelt lichter, meer open. We zullen zien!

Met welke houding stap jij de nieuwe dag in? Wat valt er mogelijk voor jou te winnen aan vrijheid?

Gewetensvraag

In zijn boek The Undefended Leader besteedt Simon Walker aandacht aan hoe je de benadering van undefended leadership kunt voeden in je leven. Hij komt tot een gewetensvraag over twee houdingen waarmee je in het leven kunt staan: ‘Kiezen we ervoor om het leven te ervaren als een bezit dat van ons afgenomen kan worden, of kiezen we ervoor het leven te ervaren als een geschenk dat ons wordt gegund?’

Leven als bezit

Voor de leider die het leven ziet als bezit, is leidinggeven een vorm om meer te verwerven. Je moet wat je hebt opgebouwd goed beschermen. Het betekent vasthouden aan een plan of strategie. Je probeert de controle te houden en risico’s te vermijden. Je bent terughoudend in het vertrouwen van anderen. Van wat er in je leeft, laat je niet veel zien. Het komt in feite neer op gedreven zijn door angst voor wat je kunt verliezen en honger naar wat je kunt verdienen.

Leven als geschenk

De keuze maken om het leven als geschenk te zien, maakt dat je als leider meegaat in wat er al is om je heen aan beweging van leven en liefde. Je zoekt naar manieren om de gaven van de ander te laten bloeien. Je kiest ervoor om anderen te vertrouwen en het risico te nemen hen de vrijheid te geven om te slagen of te falen. Het is speels en betrokken en gul met het geven van lof.

Hoe stap je de dag in met vrijheid?

‘Ik heb een aantal dingen in mijn hoofd die voor elkaar moeten komen.’ Dat gevoel ’s ochtends op de fiets herken ik nu als een signaal bij mijzelf van het leven zien als bezit. Ik moet de controle zien te houden. Het maakt me verdedigend. Het leven zien als een geschenk is voor mij het geheim om de dag met vrijheid in te stappen. Ik kan open zijn voor de ander, open voor wat er komt, open voor wat er met mijzelf gebeurt.

Op momenten van meer druk en stress is het verleidelijk om terug te vallen op de strategie van ‘leven als bezit’. Want dat gaf altijd een gevoel van veiligheid. Ik moet dan echt kiezen om stil te staan bij wat er met me gebeurt. Het is een proces van jaren (niet maanden) met steeds bewuste kleine keuzes om elke dag als een geschenk te zien. En de vrijheid daarvan te proeven! Probeer het ook eens uit.

Voor momenten van stilheid – een oefening

  • Hoe zie jij het leven: als bezig of als gave?
  • Hoe zou jouw leven ten goede veranderen als je het leven ziet als een geschenk?
  • Wat is een eerste stap die je wilt zetten?

Meer hierover kun je lezen in Simon Walker; The Undefended Leader deel 1, hoofdstuk 12 ‘The Freedom to Give: Cultivating Undefended Leadership’.

Iets voor jou?

In het najaar start de training The Undefended Leader via het aanbod van Permanente Educatie van de Protestantse Kerk in Nederland. Iets voor jou? Lees hier meer. Behoefte aan persoonlijke coaching? Bel of mail eens om te overleggen.